Policajná akcia, nedovolené prekročenie štátnej hranice.

23.06.2004 Celý región

Dňa 22.6.2004 v čase od 06.00 do 10.00 hod. bola v zmysle Harmonogramu vecného a časového plnenia úloh ÚJKP KR PZ Prešov na rok 2004 vykonaná na teritóriu Pr...
Dňa 22.6.2004 v čase od 06.00 do 10.00 hod. bola v zmysle Harmonogramu vecného a časového plnenia úloh ÚJKP KR PZ Prešov na rok 2004 vykonaná na teritóriu Prešovského kraja celokrajská pátracia akcia 100, zameraná na pátranie po nezvestných osobách, osobách podozrivých z trestnej činnosti a osobách, ktoré majú byť dodané do výkonu trestu odňatia slobody a na ktoré bol okresnými súdmi vydaný príkaz na zatknutie.

Do akcie bolo zapojených 85 policajtov. Bolo použitých 38 služobných motorových vozidiel. Počas akcie bolo prekontrolovaných 302 mot. vozidiel a 416 osôb. Boli vypátrané 2 osoby, z ktorých 1 na základe príkazu na zatknutie a 1 podozrivá zo spáchania trestnej činnosti. Bol zistený 1 poznatok o trestnej činnosti a 41 priestupkov, za 35 z nich boli uložené pokuty v celkovej sume 22.200. - Sk. K rušivým javom počas akcie nedošlo.

Väzba :
Vyšetrovateľ ÚJKP OR PZ Bardejov obvinil 26-ročného P. R. z Radomy , okr. Svidník (v minulosti už jedenkrát súdne trestaného ) pre trestný čin porušovania domovej slobody podľa § 238 ods. 1, 2 Tr. zákona. Obvinený dňa 20.6.2004 o 22.00 hod. vnikol do budovy Rímskokatolíckeho farského úradu v obci Radoma tak, že v zadnej časti budovy vyšiel po železných schodoch k balkónovým dverám vedúcich na poschodie, na dverách rukou rozbil sklennú výplň, vošiel do chodby a nohou vykopol dvojkrídlové dvere vedúce do haly, kde bol zadržaný hliadkou OO PZ Giraltovce, okr. Svidník. Poškodením zariadenia spôsobil škodu 2 500. - Sk.
Dňa 22.6.2004 bol rozhodnutím Okresného súdu vo Svidníku obvinený vzatý do väzby . Vyšetruje ÚJKP OR PZ Bardejov.

Nedovolené prekročenie štátnej hranice :
Dňa 22.6.2004 vzniesol vyšetrovateľ ÚJKP OR PZ Prešov obvinenie pre trestný čin nedovoleného prekročenia štátnej hranice podľa § 171a ods. 1 Tr. zákona 25-ročnému R. D. bytom Dojč , okr. Senica, v minulosti už jedenkrát súdne trestanému. Obvinený dňa 22.6.2004 okolo 01.00 hod. v obci Stakčín, okr. Snina, prevzal od doposiaľ neznámych mužov 20 štátnych príslušníkov Indie, mužov ktorí na nezistenom mieste a v nezistenom čase nedovolene prekročili štátnu hranicu z Ukrajiny do SR, s úmyslom týchto previesť za úplatok 50 000. - Sk, dodávkovým motorovým vozidlom zn. FIAT Ducato, EČV ZH- do Bratislavy, pričom konkrétne miesto malo mu byť oznámené telefonicky neznámou osobou.
Uvedeného dňa o 02.05 hod. v obci Čaklov, okr. Vranov nad Topľou, bolo uvedené vozidlo predbiehané služobným osobným motorovým vozidlom, ktoré riadil policajt služobne zaradený v Národnej jednotke boja proti nelegálnej migrácii / NJBPNM/ PZ – východ Košice, pričom bol mladý vodič Fiatu vyzvaný spolujazdcom služobného motorového vozidla , aby so svojím vozidlom zastavil. Na výzvu nereagoval a snažil sa s vozidlom obehnúť služ. mot. vozidlo polície, pričom pravou časťou vozidla narazil do ľavej časti služ. mot. vozidla a následne s vozidlom pokračoval v ceste smerom na Prešov, pričom v obci Kapušany, okr. Prešov, v pravotočivej zákrute v dôsledku neprispôsobenia rýchlosti jazdy povahe a stavu vozovky s vozidlom dostal šmyk, prešiel na chodník, kde narazil do betónového oplotenia jedného z rodinných domov, kde s vozidlom ostal stáť.
Požitie alkoholických nápojov u vodiča Fiatu nebolo zistené, k zraneniu osôb nedošlo. Na služ. mot. vozidle vznikla škoda 30 000. - Sk a na vozidle Fiat 5 000. - Sk.
Cudzinci porušili ustanovenie § 3 ods. 1, 2 zák. č. 48/2002 Z. z. a dopustili sa tým priestupku podľa § 76 ods. 1 písm. a/ citovaného zákona.
Do vydania administratívneho rozhodnutia boli umiestnení na OHK PZ Topoľa, okr. Snina.
Obvinený vodič Fiatu bol vyšetrovateľom PZ zadržaný, umiestnený v cele policajného zaistenia a bol spracovaný návrh na jeho vzatie do väzby.
Vyšetruje ÚJKP OR PZ Prešov.
 

Vyberte región